De hele maand september exposeren Timothy de Graaf en Joep Bakhuijsen in Princessehof Leeuwarden

Het Fries Museum staat dit jaar in het teken van de tentoonstelling ‘Escher op reis’. Afgeleid hiervan is het project Planeet Escher waarin kunstenaars worden gevraagd om in de geest van Escher werken te maken en te exposeren. Twee Nederlandse dove kunstenaars (Joep Backhuijs en Tim de Graaf) doen mee aan dit project en gaan de hele maand september 2018 exposeren in het Keramiekmuseum Princessenhof te Leeuwarden.

 

Over de kunstenaars

Beeldend kunstenaar Timothy de Graaf drukt zich uit in de disciplines schilderkunst, beeldhouwkunst, tekenkunst, cartoons, muurschilderingen en film. Tijdens zijn studie schilderkunst aan de Minerva Academie in Groningen, ontwikkelt zijn werk zich in de richting van de figuratieve kunsten. Doorzijn gehoorbeperking is hij zeer visueel ingesteld. Hij houdt van figuratie. Visualisatie en bewegelijkheid zijn voor hem belangrijke uitdrukkingsvormen.

In zijn autonome werk komt zijn fascinatie voor handen en gebaren sterk naar voren. Dit heeft mede te maken met de volkomen eigen wereld van de gebarentaal, die hij zich heeft moeten aanleren en die hij met zijn familie en vrienden spreekt. Het is een andere wereld dan die van het geluid. In zijn werk wordt een alternatieve en vernieuwende invulling gegeven aan zijn zintuiglijkheid, waarbij beweging een van de hoofdaspecten vormt. De Graaf heeft een passie voor tekenen. Hij laat zich inspireren door de lijnvoering van Rembrandt en gebruikt in zijn schilderkunst een vergelijkbaar palet. Het menselijk lichaam is een dankbaar onderwerp in zijn werk. De bewegingsvrijheid en het feit dat het lichaam emotie en gevoel kan overbrengen zonder dat daar woorden voor nodig zijn, maken het een geliefd thema.

Zijn leergierigheid heeft geleid tot zijn brede ontwikkeling in beeldhouwkunst, cartoons en film. Als filmmaker werkt De Graaf bij Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA). Hij is verantwoordelijk voor het camerawerk en de montage voor de Talkshow voor Doven ‘Hand op tafel’ (HOT) en voor Amsterdam Visueel Nieuws (AVN), een succesvolle maandelijkse reportageserie die van groot belang is voor de Dovengemeenschap. Daarnaast maakte hij de film ‘Wild Dogs’. De brede oriëntering van deze kunstenaar heeft er toe geleid dat hij verantwoordelijk is voor een product van begin tot einde, dat wil zeggen dat hij scenario’s uitwerkt, storyboards maakt, regisseert, met HD-camera’s werkt en zelf monteert. Timothy De Graaf heeft als cartoonist een tweetal stripalbums gemaakt, uitgegeven door SWDA en diverse scheurkalenders met gebarentekeningen.

 

 

Joep Backhuijs (1946) genoot een opleiding in de beeldende kunst aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Als beeldhouwer beoefende hij verschillende stijlen waarin het figuratieve thema lange tijd de boventoon voerde. Mens en paard waren toen zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

Wie zijn ontwikkeling heeft gevolgd, herinnert zich uit die periode het monumentale paard, samengesteld uit onderdelen van een gesloopte 2CV. Geleidelijk werd zijn vormgeving abstracter. Het figuratieve element maakte plaats voor het geometrische dat met speelse vindingrijkheid in zijn plastieken wordt toegepast. De materialen waarin de kunstenaar zijn werken uitvoert zijn lindehout, plexiglas, zeildoek, brons en roestig ijzer.

Zijn grote voorbeelden uit het voorbije verleden zijn Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Over de ontwikkeling van zijn werk zegt de kunstenaar: “Na jaren van experimenteren met verschillende stijlen begreep ik, dat ik een eigen stijl moest kiezen. Zo kwam ik tot de vierkanten, driehoeken, en cirkels die in elkaar verstrengeld of aan elkaar gekoppeld een driedimensionale eenheid vormen. Elk van mijn plastieken die zowel binnen als buiten geplaatst kunnen worden, toont een spel van lijnen, vlakken en volumes. In de buitenruimte bieden zij in het wisselende zonlicht dat erop valt, verrassende effecten van de schaduwwerking”.

Stel lettergrootte in
Contrast