Info Hoor Friesland over LeeuwardenFriesland Culturele Hoofdstad 2018 en WereldDovendag 2018

 

Sinds in 2013 bekend werd dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is, zijn wij aan het nadenken over hoe dit fantastische project ook een feest met en voor doven en uiteraard ook slechthorenden kan worden. Dit heeft geresulteerd in heel veel activiteiten in 2018. Onderstaand een greep uit wat we allemaal gaan doen:

    klik op de poster voor een vergroting!

Klik hier voor het totale programma van Wereld Doven Dag!!

  • Samen met Frido, Dovenschap en 125Procent organiseren we dit jaar WereldDovenDag (WDD). Op zaterdag 29 september 2018 is WDD in Neushoorn te Leeuwarden.
  • Op de avond van WDD wordt MuteSounds georganiseerd, een cultureel festival voor doof en horend waar alle zintuigen worden geprikkeld.
  • In het Talenpaviljoen in de Prinsentuin (geopend van begin april 2018 tot eind oktober 2018) zal de bediening voor een belangrijk deel door doven worden gedaan.
  • In samenwerking met het Fries Museum zullen verschillende dove kunstenaars -geïnspireerd op het thema Escher – exposeren in het Keramiekmuseum Princessenhof in de maand september 2018.
  • In het weekend van WereldDovenDag zal in samenwerking met Slieker Film een mini-filmfestival georganiseerd worden over doof in de film.
  • Op 22 september 2018 wordt in de Harmonie een lezing gegeven door audioloog Jan de Laat over musiceren en de effecten op het gehoor van musici. Met medewerking van het Frysk Jeugd Orkest.! Zij spelen een aantal stukken van de (dove) componist Beethoven. 
  • Als randprogramma van Wereld Dovendag worden er op 29 september praamvaarten en stadswandelingen georganiseerd, speciaal voor doven en slechthorenden (dus met tolken). Ook kan de Oldehove worden beklommen.
  • In Jorwert zal het Iepenloftspul gebaseerd worden op de Franse film La Famille Belliér. Het verhaal gaat over een boerenfamilie waar vader, moeder en zoon doof zijn en dochter horend is (en ook nog eens heel goed kan zingen). Er zijn 17 voorstellingen in september 2018. Op 28 september zijn er tolken NGT en schrijftolken aanwezig! 
  • Het hele Culturele Jaar Leeuwarden/Friesland 2018 zijn er voorstellingen die ook toegankelijk zijn voor doven en slechthorenden. Hoor Friesland zorgt voor tolken Nederlandse Gebarentaal en schrijftolken. Houd deze website in de gaten!

 

Hoor Friesland is een belangenorganisatie voor doven en slechthorenden. Onze missie is het verkleinen van de afstand tussen doven, slechthorenden en horenden. Door in te zetten op ontmoeting en interactie dragen we bij aan de verbinding tussen deze verschillende groepen, die in de huidige samenleving lang niet altijd vanzelfsprekend is. Door communicatiedrempels te verlagen wordt het mogelijk om samen van culturele activiteiten te genieten.

Stel lettergrootte in
Contrast